详细内容 当前位置:首页 > 科学研究 > 学术交流
【理学院讲坛】武汉大学缪爽教授学术报告
发布时间:2019-04-04【告诉好友】 【关闭窗口】
主题: Stability of type II blow up solution to energy-critical wave map equation

时间:20190408日下午15:00

地点:理学院数学统计楼213

主讲:缪爽 教授

摘要:

In 2006, Krieger, Schlag and Tataru constructed a family of type II blow up solutions to the 2+1 dimensional wave map equation with unit sphere as its target. A key feature of this family is that it exhibits a continuum of blow up rates. However, from its construction, the stability of this family is not clear. In this talk, I will present our recent work in which the stability of this family is proved within the equivariant framework. This is a joint work with Joachim Krieger.

报告人简介:缪爽,武汉大学数学与统计学院教授。入职武大前,曾在美国密歇根大学,瑞士洛桑联邦理工学院从事博士后研究。主要研究以下三个方面的问题:三维拟线性波动方程(可压缩欧拉方程,非线性电磁波等)解的激波形成机制,不可压缩欧拉-泊松方程自由边值问题解的长时间行为,和能量临界波映照方程能量集中爆破解的稳定性。自2014年以来,出版学术专著一部,在Inventiones MathematicaeCommunications in Mathematical Physics,和Annals of PDE等国际数学期刊上发表论文数篇。其博士学位论文获得2014年新世界数学奖博士论文银奖。