详细内容 当前位置:首页 > 科学研究 > 学术交流
【理学院讲坛】数学中心学术报告:香港中文大学辛周平教授学术报告
发布时间:2019-04-24【告诉好友】 【关闭窗口】

主题: On Vacuum Dynamics and Entropy

时间:201942815:00-18:00

地点:理学院数学统计楼213

主讲:辛周平教授

摘要:The dynamics of the vacuum state is one of the challenging issues for the viscous compressible fluids. Due to the strong degeneracy of the compressible Navier- Stokes system in the presence of vacuum, there are many difficulties associated with global well-well-posedness of either strong or even weak solutions. This is particularly so for multi- dimensional case. Most of the past efforts have been concentrated on solutions with vacuum without entropy consideration. However, entropt is one of the most important physicalstates and it's equation is highly singular in the presence of vacuum. In this talk, I will discuss some of key issues in studying the full Navier-Stokes system and present somerecent results on entropy-entropy-bounded strong solutions.

报告人简介:辛周平教授现任香港中文大学数学科学研究所副所长,蒙民伟讲座教授,教育部长江讲座教授。他的研究领域涉及偏微分方程、流体动力学方程、非线性波、数值分析、应用数学等。主要在双曲型守恒律、流体动力学和数值分析等研究方向取得了非常卓越的成就,并在一维激波、高维激波、粘性激波、边界层理论、可压流体与不可压流体方程和松弛格式等领域做出了具有国际深远影响的研究成果,均发表在国际顶尖的杂志上,受到国内外同行的广泛关注。他的研究论文被多次引用,有的单篇被引用达200 余次。由于他在其研究领域的突出成就,19914月获得了美国“Sloan(美国优秀博士后奖), 19939月获得了美国为杰出青年颁发的美国总统奖2002年辛周平教授被邀请在国际数学家大会上做报告,2004年举办的国际华人数学家大会上,辛周平教授获得了晨兴数学奖,这是华人数学界的最高荣誉。