详细内容 当前位置:首页 > 科学研究 > 学术交流
【理学院讲坛】西北大学数学系姚磊教授学术报告
发布时间:2020-01-07【告诉好友】 【关闭窗口】

主题: Hydrodynamic limit for 1D compressible Navier-Stokes-Vlasov equations

时间:2020年01月10日16:00

地点:理学院数学统计楼213

主讲:姚磊 教授

摘要:

We study the hydrodynamic limit of weak solutions to the compressible Navier-Stokes-Vlasov equations without diffusive term in one dimension. This work extends in some sense the previous work, [Mellet and Vasseur, Comm. Math. Phys., 281(2008), 573-596], which provided the hydrodynamic limit of weak solutions to the  Vlasov-Fokker-Planck/compressible Navier-Stokes systems in three dimensions with $\frac{3}{2}<\gamma<2$ (where the pressure $p(\rho)=\mathbb{A}\rho^{\gamma}$).  In this study, we improve the results by taking advantage of compactness result $H_{0}^{1}(\Omega)\hookrightarrow\hookrightarrow C(\bar{\Omega})$ in one space dimension.  More precisely, we obtain the hydrodynamic limit for 1D compressible Navier-Stokes-Vlasov equations. The proof relies on a relative entropy method to obtain the corresponding strong convergences of the density of the fluid.

报告人简介:姚磊,西北大学教授,博士生导师,2010年在华中师范大学获理学博士学位;曾获全国百篇优秀博士学位论文奖、陕西省杰出青年科学基金、陕西省青年科技新星。主要从事流体力学中的偏微分方程数学理论的研究,在 Math. Ann.、JMPA、Ann I H Poincaré -AN、SIAM JMA、JDE等国际刊物发表学术论文10余篇。