详细内容 当前位置:首页 > 科学研究 > 学术交流
【明理讲坛】数学中心“椭圆型偏微分方程与非线性泛函分析”报告会
发布时间:2021-11-02【告诉好友】 【关闭窗口】

数学中心“椭圆型偏微分方程与非线性泛函分析”报告会

会议主题:屈长征教授学术讲座

会议时间:2021/11/05  9:00-12:00

会议地点:数学与统计楼213

报告人:屈长征 教授宁波大学

  报告题目Symmetries and Geometrical Properties of Partial Differential Equations

报告摘要:It is well-known that some nonlinear partial differential equations arising from geometryand physics admit rich symmetries, those symmetries play key role in the study the thoseequations. In this talk, we are mainly concerned with symmetries and geometrical propertiesof partial differential equations. First, we recall some basic results on the symmetries andinvariants of differential equations. Second, nonlinear partial differential equations withmaximal symmetry groups are discussed, Third, the invariant properties to some geometricinequalities are studied. Finally, some open questions related to this talk are addressed.

报告人简介:屈长征教授,浙江省特级专家,国家杰出青年基金获得者1993年在兰州大学数学系获得博士学位,先后在西北大学和香港中文大学做博士后研究,多次赴美国、加拿大、日本、德国、西班牙、新加坡和香港等十几个国家和地区访问和交流。

主要从事不变几何流及其与可积系统的关系、非线性偏微分方程的对称、不变量、几何性质、解的奇性及稳定性的研究,成果发表在Comm. Math. Phys.Adv. Math.ARMAMath. Ann.,J. Funct. Anal., J. Math. Pure Appl.Nonlinearity等国际著名杂志上,多次被邀请在一些重要的国内外学术会议上做报告。现任《Stud. Appl. Math.》,《Comm. Pure Appl. Anal.》和《数学进展》编委,是《纯粹与应用数学》杂志副主编。曾得到国家杰出青年基金、国家自然科学基金重点项目、面上项目和教育部优秀青年教师等基金的资助。研究成果曾获得陕西省科技进步一等奖、二等奖, 浙江省自然科学二等奖和国家教委科技进步奖等。